Nya Svenska fågellistan
The Complete Checklist of Swedish Birds

Välkommen till Nya Svenska fågellistan! I den här nya databasen har vi samlat all möjlig information om de fågelarter som har påträffats i Sverige. Det är alltså ingen vanlig artlista - vi har fyllt den med all den information vi har lyckats hitta på nätet.

Med hjälp av den här databasen hittar du snabbt Raritetskommitténs officiella fynddata för en viss raritet - uppgifterna är uppdaterade t.o.m. 2008, dvs. i enlighet med Fågelåret 2008 (dock med tilläggen gulbrynad sparv och amerikansk rördrom). Totalt innehåller listan 492 arter. Databasen ger dig också möjligheten att med ett enda klick få fram samtliga bilder på en viss art i C3-galleriet eller Svalans galleri. Dessutom har vi länkat till berättelserna kring fynden så som de har beskrivits i Roadrunner eller på den lokala fågelklubbens hemsida. Uppgifterna i "gamla" svenska fågellistan avseende månads- och landskapstotalerna finns inte med, vi kommer att återkomma med hur vi går vidare med dessa listor.

Vi har också ansträngt oss för att få fram foton tagna i Sverige på samtliga arter och vi har lyckats över förväntan! Det är bara tolv arter som vi har gått bet på, nämligen svartand, obestämd fregattfågel, dvärgörn, karolinasumphöna, större gulbena, kärrtärna, sottärna, garfågel, tofslunne, minervauggla, stubbstjärtseglare och balkansångare. Sitter du på ett foto av någon av dessa arter (taget i Sverige), så hör av dig! - Tack, alla fotografer som låtit oss använda era bilder!

Svensk raritetsvideo
Den stora nyheten med den här databasen är att vi också har länkat till videoklipp som ligger utlagda på Internet. I första hand har vi länkat till filmer på rariteter, men också till filmer på vanligare arter. Till exempel finns det länkar till videosnuttar på jungfrutrana, mindre albatross, amurfalk, vitgumpsnäppa, piparsnäppa, sotvingad och ringnäbbad mås, grön biätare, vitvingad lärka, svartlärka, blåstjärt, vattensångare och iberisk gransångare. När databasen lanserades (juli -08) fanns det länkar till videosnuttar på inte mindre än 123 arter.

Vi har även länkat till ljudfiler, t.ex. till inspelningar av två av de svenska dvärgsumphönsen, liksom till radioinslag och till gamla inläsningar på C3-svararen.

Fyll på med egna filmer & ljudfiler
Det finns säkert många fler videosnuttar m.m. som ligger utlagda på nätet, men som vi inte har lyckats hitta. Har du själv - eller kompisen - lagt ut filmsekvenser, ljudfiler eller berättelser om upptäckter av rariteter, så tveka inte! Hör av dig till oss, så lägger vi in länkar till dessa också. Vi tar emot alla tips om filmer, ljudfiler eller vad det nu kan vara.

Dessvärre är det nog så att de mesta i filmväg ligger och skräpar hemma i era byrålådor. Vi hoppas att den här databasen ska motivera er till att ta fram era gamla videofilmer igen och plocka ut godbitarna och ladda upp dessa på Internet så att andra kan få se dem!

Tyvärr finns det inte utrymme att lägga upp filmer på Club300s server. Du som inte har någon "egen" server att ladda upp film på lägger enklast ut filmsnuttar på t.ex. Youtube. Med en kabel från DV/out uttaget på din videokamera till datorn kan du ganska enkelt ladda in filmen i datorn, t.ex. med programmet Windows Movie Maker som ofta följer med vid köp av PC-datorer. Sedan kan du, också det tämligen enkelt, redigera filmen och ladda upp den på nätet. Fast först behöver du registrera dig som användare på Youtube, vilket går att göra anonymt om man vill det.

Får du problem med att ladda upp film - tveka inte att kontakta oss, så hjälper vi till! Skulle det vara analog film som du har, så kan vi också hjälpa dig!

Mycket nöje
Det är vår förhoppning att Nya Svenska fågellistan ska stimulera och förnöja! Och vem kan motstå att klicka runt bland alla dessa länkar? Mycket nöje!

Magnus Corell, Michael Averland, Hans Bister & Nicklas Strömberg
 E-post

PS. Club300 förbehåller sig rätten att välja vilka länkar och bilder som ska finnas i databasen.


Bakom den här databasen står:
Magnus Corell Michael Averland Hans Bister Nicklas Strömberg
Idé och infoinsamling Infoinsamling Infoinsamling Programmering© Club300 ADMIN Till toppen av sidan
CLUB300